Τα απόνερα της Μεταπολίτευσης

ՋǭӕƇԇӇ ӔǍ ϋόŋʼn`É`ԏ ӗńɏ ʁˋɊсԇӠ// όɋɁ ԏՠБυđϕ ԇӠͮĠ Mԙ͇ Ӂ́с  (EUROKINISSI/ ԁԉM`̐ϋQǩΕίναι σαφές, νομίζω, ότι τα τελευταία χρόνια καταφέραμε (οι περισσότεροι από εμάς) να απογαλακτισθούμε από τα στερεότυπα της εγχώριας πολιτικήςμεταπολίτευση, δεξιά, αριστερά, ακροδεξιά, άκρα αριστερά, κ.λπ., φαντάζουν αποσπάσματα ρητορίας μιας άλλης εποχής.

Ασχέτως αν εκφέρονται από σύγχρονους ανθρώπους, οι οποίοι, την περίοδο αυτή κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή. Ακόμη και το «κέντρο», που ήταν τής μόδας την προηγούμενη δεκαετία εκφυλίστηκε σε «μεσαίο χώρο» και εξαφανίστηκε ως ρητορεία και ως τάση όταν έπαψε να είναι εκλογικά χρήσιμο.

Αναμένεται δε, να ανασυρθεί και πάλι από το πολιτικό χρονοντούλαπο που το εξόρισε η παρούσα ηγεσία της Κεντροδεξιάς, προκειμένου να πλέξει τη νέα συγκυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, οι Έλληνες αναμένουν την ανάπτυξη. Ένα ορθολογικό βιβλίο σύγχρονης εφηρμοσμένης οικονομικής για τη χώρα μας θα έλεγε ότι η ανάπτυξη θα προκύψει από σοβαρές και καινοτόμες επενδύσεις, που θα προσελκύσουν ποιοτικούς επισκέπτες (εποχικούς αλλά και σε μόνιμη βάση) και θα παράξουν προϊόντα και υπηρεσίες με στόχο τις αγορές του εξωτερικού.

Η προσπάθεια αυτή απαιτεί (τη γνωστή σε όλους μας) «αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας», και προϋποθέτει καινοτομία, πρωτοτυπία, σχέδιο, σοβαρότητα και -βέβαια- επικοινωνιακή αποτελεσματικότητα.

Αυτά δεν αποτελούν ιδεολογικό ζήτημα. Είναι απλώς ζήτημα αποτελεσματικότητας, προκειμένου η χώρα να είναι σε θέση να εκμεταλλευθεί τα «συγκριτικά πλεονεκτήματά» της, τα οποία -σε μεγάλο βαθμό- είναι ανεξάρτητα της δράσης των Ελλήνων.

Τα υπόλοιπα είναι κακής ποιότητας προπαγάνδα, διαφορετικής προέλευσης, είτε λόγω συμφέροντος, είτε λόγω ανάγκης ομαδικής ψυχοθεραπείας εντός κομματικών τειχών, ανάλογα από που το βλέπει ο καθένας.

Τον ερχόμενο Μάιο, οι τοπικές κοινωνίες θα κληθούν να εκλέξουν τους τοπικούς «Άρχοντες». Το ρόστερ θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον… θα περιέχει από φιλοδοξους κομματικούς νέους έως παλαίμαχους πολιτικούς, οι οποίοι αναζητούν μία ασφαλή στέγη για να ολοκληρώσουν την καριέρα τους και -βέβαια- να εξασφαλίσουν μία δεύτερη σύνταξη.

Τα χαρακτηριστικά και τα φαινόμενα που θα τους συνοδεύουν θα αποτελούν τα απόνερα της Μεταπολίτευσης, τα οποία, μετά από έξι χρόνια ύφεσης (και πολύπλευρης κρίσης), πρέπει να πάνε κατευθείαν στον υπόνομο.

Αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε όλοι είναι ότι το 2014 είναι το έτος που πρέπει να αλλάξουμε τη ζωή μας. Οι τοπικές εκλογές είναι μία πρώτης τάξης ευκαιρία… όχι μόνο για μηνύματα προς τους πολιτικούς (άλλωστε δεν έχουν απομείνει και πολλοί για να τα υποδεχθούν και να τα αξιοποιήσουν), αλλά για πράξεις… Συντονιστείτε…

Demetris Kamaras

Journalism Professor and journalist, primarily online. Political analyst and communications specialist. Previous studies in economics (BA), communications policy (MA) and journalism (PhD), mostly in London. Born in Hove, Brighton. Lives in Athens, Greece. Blogs when necessary. Founded and running dailyGreece.net Private Information Network and alyunaniya.com [The Greek]. Occasional articles of friends are published on PostNews.eu. Interested in political communication, next-gen web apps, digital R&D, internet ethics and social networks. He taught journalism and communication at University of Indianapolis Athens (1999-2013). Published numerous analyses and op-eds, online and in print and his first book was titled: Digital Communication (Zenon Publications, London, 2000 – co-authorship). Recent publications: Crisis Talk; Greece (2012) – iBook/Avaialble on iTunes. Elections and the Internet, Digerati Publications (Athens, 2014) (in Greek).

View all posts by Demetris Kamaras →

Leave a Reply

Your email address will not be published.